С цървули по белия свят

 
С цървули по белия свят

Home
По чепици из * * * * * * * * * * БЪЛГАРИЯ
Австрия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Испания
Италия
Монако
Норвегия
Оман
Сирия
Словакия
Сърбия
Турция
Унгария
Франция
Хърватия
Чехия
Швеция
Видео / Video
Снимки


Контакти Авторство

Оман / Други градове в Оман

Други градове в Оман
02.11.01 00:01

Освен столицата Маскат в Оман си заслужава да посетиш и много други места. Ако нямате възможност да видите спиращите дъха пещери и каньони, една разходка до някое друго селище също е много интересна. Ето някои от моите предложения:

 

 Низуа (Nizwa)

Градът е разположен на около 175 км югозападно от Маскат. Най-голямата забележителност е фортът, който се издига в центъра на града. Както почти всички крепости в Оман и този форт е реставриран и отворен за посещение. Наблизо се намира и изворът Тануф, към който е построена ботилираща фабрика за минерална вода. Минералната вода Тануф е една от най-разпространените в Маскат. През и около Низуа текат няколко потока, така че в околностите на града има доста бананови и финикови плантации.

 Рустак (Rustaq)

 Рустак се намира на 130км западно от Маскат. Отново може да се насладите на една запазена крепост, както и на един много интересен, горещ извор близо до крепостта. Градчето е много приятно.

 Накл (Nakhl)

На път за Низуа или Рустак може да се отбиете и в Накл. Ако пътувате за Низуа отклонението не е голямо, а ако сте тръгнали към Рустак ще ви е на път. Основна забележителност е отново една крепост, както и един друг извор в подножието на планината Джебел ал Акдар, около който е оформена приятна зелена зона за отдих. В Накл може да видите и процеса на приготвяне на моята любима оманска халва.

 Ал Сауади (Al Sawadi)

Ал Сауади е курортен комлекс намиращ се на около час и половина път на север от Маскат по самото крайбрежие. Комплексът е малък, но предлага хотелска база с възможности за езда, водни спортове и др. Плажната ивица е много широка така че е подходяща за плажни спортове. По брега на Ал Сауади съм намирала най-голямото многообразие от черупки на миди и раковини, които някога съм виждала.

 Сур (Sur)

Сур се намира в най-източната крайбрежна част на Оман, на около 4 часа от Маскат. Градът е доста древен и от векове основен поминък е риболова. Твърди се, че именно Сур е мястото откъдето е потеглил към своите морски пътешествия Синдбад Мореплавателят. Друго чудо тук са плажовете на Рас ал Хаад, където от септември до края на октомври, излизат зелени морски костенурки за да снесат яйцата си.

 Салала (Salalah)

Салала се намира в най-южната част на Оман, на около 10-12 часа от Маскат. Това е главният град на областта Дофар. Най-интересно за областта и града е, че влажните мусони носят влага в тази част на Оман, която поддържа естествена зеленина почти целогодишно.

0.09