С цървули по белия свят

 
С цървули по белия свят

Home
По чепици из * * * * * * * * * * БЪЛГАРИЯ
Австрия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Испания
Италия
Монако
Норвегия
Оман
Сирия
Словакия
Сърбия
Турция
Унгария
Франция
Хърватия
Чехия
Швеция
Видео / Video
Снимки


Контакти Авторство

Дания / Скаген

Скаген
17.12.08 00:00
Там, където моретата се срещат...

Скаген е малко градче в най-северната част на Дания, което през лятото се радва на голям туристически интерес. На около 3 км северно от града се намира пясъчен провлак, носещ името Гренен. Това е мястото, където двата протока Скагерак и Категат срещат водите си. Двата протока свързват Северно и Балтийско море, но в очите на туриста това е мястото, където двете морета се срещат и водите им танцуват за радост на тълпата.

Ние посетихме Скаген през декември и тълпа нямаше. Беше пронизващо студено и явно хората бяха запознати с този факт. Това има своето очарование. Разминахме се с не повече от двайсетина човека по обширните пясъчни плажове. Случайно станахме свидетели на къпането на трима безрасъдни юноши в ледените води на Категат...

Няма как човечеството, в наше лице, да не прояви типичния си вандализъм, в резултат на който по пясъка веднага изникнаха надписи „България”, „Едикой си беше тук” и т.н. За щастие вятърът и водата бързо заличават това, което плажът не желае да помни и ден.

Вероятно Скаген е бил известен само на мореплавателите и неговите жители до момента, в който някъде през 18 век, художници и разни артисти започват да се заселват там, бягайки от градската шумотевица и възползвайки се от специфичната светлина в района за да рисуват своите творби.

Скаген е много приятно място за разходка. Къщите са в преобладаващо жълт цвят, който е станал известен до такава степен, че днес го наричат „скагенско жълто”. Освен обичайните музеи, Скаген си има и музей на плюшените мечета. А музеят си има кафене, където приготвят прекрасен топъл шоколад. Или поне така ни се стори след измръзването 1 степен, което изживяхме, брулени от северния вятър. Към шоколада вървяха типичните коледни сладки с канела. Това си бяха най-добре изхарчените 10 крони през последните 4 месеца...

Коледното настроение и тук е много приятно. Въпреки студа, хората са по улиците, магазините работят в неделя (което иначе не се случва), на площада свири самодеен духов оркестър, а до него цвърчат пуканки, приготвени в някакъв вид цедка на жар.

Ние обаче гоним влак. От Скаген до Фредериксхавен с датския вариант на теснолинейка и после с нормален влак до Олборг. Всичко около 2 часа път. В нормален ден цената на билета в едната посока е 120 крони, но днес е неделя, а всяка неделя на декември до Коледа, по автобуси и влакове в областта Нордюленд се пътува безплатно! И ние се възползвахме от това да видим Скаген. Сега вече знам, че опредлено ще си заслужава и лятно посещение, за да можем да видим и някои други интересни обекти извън града, за които сега нямахме време и сили. Като полупогълнатат от пясъка църква някъде на юг от града. Чакай ни пак, Скаген!


Виж видео клип за Скаген.

0.0749