С цървули по белия свят

 
С цървули по белия свят

Home
По чепици из * * * * * * * * * * БЪЛГАРИЯ
Австрия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Испания
Италия
Монако
Норвегия
Оман
Сирия
Словакия
Сърбия
Турция
Унгария
Франция
Хърватия
Чехия
Швеция
Видео / Video
Снимки


Контакти Авторство

Дания / Копенхаген

Копенхаген
05.05.09 00:00
Андерсен и малката русалка... и Карлсбърг

За столицата на Дания ще кажа само няколко думи. На Копенхаген някак си гледам само като на място, което да сравня с друг датски град, в който уча и живея – Олборг. Това вероятно произлиза от факта, че разликите между двата града са значителни, основно като усещане. Олборг е главен град на най-северната провинция на Дания – Юланд и по-точно на Северен Юланд. До скоро временно пребиваващите чужденци не са били много и сега Олборгци трябва да се справят с тази задача. Процесът е бавен. Хората не са толкова отворени към различните националности. Чужденците като цяло се делят на скандинавци, демек по-местни и други. Всички датчани говорят малко или много английски, но дали го правят е друг въпрос. Поколението на двайсетгодишните леко се отличава от основната маса с по-положителна настойка към нас, придошлите. Глобализация, няма как да се избегне. Аз обаче попадам в друга възрастова група и трудно усещам този напредък. Това действа малко депресиращо. В Олборг чужденците контактуват основно с други чужденци. Туристи няма, освен близки и приятели, дошли на посещение на свои близки и приятели.

 

Копенхаген – пълна противоположност. Хората са по-приветливи, по-разговорчиви. Това, че не говориш датски не представлява никакъв проблем. Там обаче чужденците са на всяка крачка – туристи или такива, дошли по работа. Копанхаген е притегателен център за други националности, особено от околните държава, вече много десетилетия. Чужденците се приемат нормално. В много компании английският е работен език. Не малко чужди специалисти са привлечени на работа в датски компании. Имах възможност да се запозная с началника на отдела за техническата експлоатация на копенхагенското метро – българин, живеещ и работещ в Дания повече от десет години. Това, което разбрах от него и семейството му е, че има обособена българска общност в Копенхаген, която поддържа контакти по-между си. Българите като цяло в Дания нарастват от година на година. Идват много млади хора, привлечени от безплатното образование тук. Голяма част от тях няма да се върнат в България...


 


Все пак може би е добре да обърна малко внимание и на турсическия Копенхаген.

При нашия престой там спахме в Дан хостел – верига хосели из цяла Дания, при които съотношението цена/удобство/обслужване не е най-доброто, на което можеш да попаднеш. Като цяло, категоризацията на легловата база изглежда е по-ниска от тази в България. Нашият Дан хостел обаче е на хвърлей от увеселителния парк Тиволи и от центъра въобще. Централната, по-забележителна част на Копенхаген не е малка, но напълно обхождаема за пешак човек. Тесни улички, тълпа, малки и големи магазини... стигаш до каналите, няма как да ги избегнеш. А там – магазинчета, ресторантчета, лодки, приятна атмосфера. Работата е там, че това е наистина приятно основно при хубаво време. При мрачно време датското небе има неприятния навик да ти сяда точно на веждите и да подтиска доброто усещане за нещата. Ако се случи да превалява, което не е рядкост из тези географски ширини може да се подслоните в някой музей, както направихме и ние. Има доста интересни музеи, повечето със свободен вход.Само ще изброя някои забележителности, които туристът може да включи в обиколката си: националният музей по изкуствата, музеят за музикални инструменти, кралският дворец, дворецът Розенбург с кралските бижута, мраморната църква, огромната сграда на операта, театърът, пред който през зимата има открита ледена пързалка, бохемската общност Кристяния, увеселителният парк Тиволи, пивоварната Карлсбърг, статуята на малката русалка фонтанът Гифийон и.. не много други. Макар и да няма кой знае какво да се види, самата обстановка на Копенхаген е много приятна. Захаросани бадеми през зимата, сладолед през лятото и приятна, спокойна разходка из столицата. Който минава през Дания, мероприятието е задължително!

Виж видео за Копенхаген.

0.125